dilluns, 7 de febrer del 2011

Setsubun (節分)

El diumenge vam celebrar la festa de Setsubun (節分). En realitat aquesta festa és el dia 3 de Febrer.
Literalment Setsubun (節分) vol dir "la separació d'estacions". Marca el final de l'hivern i l'inici de la primavera ( si...una mica aviat però són japonesos... jeje). La tradició diu que aquest dia has d'allunyar els dimonis i eliminar totes les coses dolentes d'aquest any passat. Per fer això tenen un ritual que es diu "mamemaki" que literalment vol dir "tirar mongetes" i consisteix en això mateix, tiren mongetes per purificar la casa o l'empresa (ja que hi ha algunes empreses que també ho fan). Les mongetes espanten els esperits dolents i porten bona sort.
El Mamemaki el fa normalment el "toshiotoko" de la casa que és la persona que va néixer al any de l'animal corresponen al zodiac xinès. Es tiren les mongetes a la porta de la casa o a una persona que porti un "Oni" (màscara de dimoni) i aquest ha de fer un ball fent veure que s'escapa, ja que aquest Oni li fan por les mongetes i així l'espantes i, amb ell, treus els mals esperits. 
Mentre tires les mongetes has de dir "Oni wa soto! Fuku wa uchi!"(鬼は外福は内)que vol dir " Fora els dimonis! que vingui la sort!".
Un cop ja has fet fora el dimoni, i per tant, la mala sort. T'has de menjar tantes mongetes com anys tens més una per tenir bona sort per aquest any.


Mongetes amb la careta de dimoni!
A part, per tenir bona sort també hi ha una tradició que bé de Osaka que diu que t'has de menjar un maki de 7 ingredients ( ja que el 7 és el número de la sort), i aquest maki te l'has de menjar mirant a una direcció concreta. Aquesta direcció canvia cada any, depenent d'on estigui el Déu de la "direcció". Aquest any havíem de menjar el "super maki" mirant al sud est. A part, aquest maki no es pot tallar ja que tallar-lo significa tallar la teva sort, per tant te l'has de menjar tot sencer i a més a més, en silenci.

En els supermercats et pots fer una foto fent de maki gegant amb el dimoni xD
La nostra festa, però, va ser una mica diferent.
No vam tenir mongetes, sinó ametlles (encara sort, perquè si m'havia de menjar 24 mongetes seques....).
I pel maki vam haver de fer un prova prèvia, havíem de jugar a mini golf. Al principi teníem 2 ingredients al maki, i havíem de tirar 5 cops la pilota de golf, cada cop que la ficàvem teníem un altre ingredient; així si encertàvem tots els 5 cops tindríem en total 7 ingredients.


Senyal que indica la direcció on has de mirar menjant el maki ( sud sud est)

L'Artur jugant al mini golf.

Sandra jugant al mini golf.


Preparant el maki gegant!!!

Boníssim!!

おいしいです!




La pròxima sortida que tenim és aquest cap de setmana, marxem dissabte amb el primer tren ( 5 de la matinada) i tornem dilluns a la nit amb l'últim tren (12 de la nit). Anem a Hokkaido, al nord de Japó. Concretament anem a Sapporo perquè fan el festival de Neu.En aquest mapa podeu veure al Nord Hokkaido, i Sapporo :D


またあとで。







1 comentari:

  1. Estan folls aquests Japonesos... diria l'Obèlix
    jaja

    Bon viatge i que vagi bé la festa de la neu!!

    Watze

    ResponElimina