divendres, 4 de febrer de 2011

Cap d'any xinès a Yokohama

Ahir dijous dia 3 de Febrer vam anar a Yokohama, al barri de China Town. Aquí celebraven el cap d'any xinès.
El Cap d'any xinès és la festa tradicional més important del calendari xinès. Es basa en el calendari lunisolar utilitzat tradicionalment a la Xina, les celebracions comencen el primer dia del primer mes lunar (正月, Zheng yuè ) i acaben el dia quinze. Durant aquest període es produeix la major migració humana del planeta, el "moviment de primavera" (春运, 春运, chūnyùn ), amb milions de persones que van als seus llocs d'origen per celebrar les festes amb les seves famílies. 
El Cap d'any Xinès comença amb la segona Lluna nova després del solstici d'hivern boreal (22 de desembre), és a dir, entre 30 i 59 dies després, la qual cosa pot ser entre el 21 de gener o el 21 de febrer.  Aquest any ha sigut el dia 3 de Febrer, els altres anys eren així: 

Animal         Branca                                     Data
Rata         Zi         19 de febrer de 1996         18 de febrer de 2008
Bou         Chou         7 de febrer de 1997         26 de gener de 2009
Tigre         Yin         28 de gener de 1998         14 de febrer de 2010
Conill         Mao         16 de febrer de 1999         3 de febrer de 2011
Drac         Chen         5 de febrer de 2000         23 de gener de 2012
Serp         Si         24 de gener de 2001         10 de febrer de 2013
Cavall         Wu         12 de febrer de 2002         31 de gener de 2014
Cabra         Wei         1 de febrer de 2003         19 de febrer de 2015
Mono         Shen         22 de gener de 2004         8 de febrer de 2016
Gall         You         9 de febrer de 2005         28 de gener de 2017
Gos         Xu         29 de gener de 2006         16 de febrer de 2018
Porc         Hai         18 de febrer de 2007         5 de febrer de 2019
Per tant, l'any passat va ser l'any del Tigre, i aquest any començem l'any del Conill. Ara ja podeu mirar també en quin any xinès vau néixer, jo per exemple vaig néixer l'any del Conill (al 1987), com aquest any, i l'Artur l'any del Bou (al 1985).


En aquest dia hi ha moltes tradicions:
Cada any amb els nens se'ls hi dóna un sobre vermell amb diners  com a desig de bona sort.
A les portes de les cases hi pots veure figures que en diuen "els guardiants de les portes" ja que defensen els de la casa de la possible entrada del mal esperit.
Escriuen el caràcter Fu 福 (felicitat) de cap per avall, ja que "'cap per avall" i "arribar" són homòfons en la llengua xinesa, així diràn "la felicitat (fu) és cap per vall" o el que és el mateix "la felicitat (fu) ha arribat ".


Els tres regnes de la Xina : Wei, Han i Wu. (El de davant de tot era el més gran, Wu. Son tres regnes que van estar en guerra de la Xina, des de la fundació de Wei al 220 fins conquesta de Wu al 280.


Una de les tradicions que més coneix tothom és : "Wu Long 舞龙" o "Dansa del Drac" que s'originen de les arts marcials i serveixen per espantar els mals esperits. Això és el que vam veure més nosaltres a Yokohama, uns balls de dracs que anaven a buscar un sobre vermell. Tot això acompanyat de música tradicional amb tambors i petards.
El noi que portava el drac ja ha agafat el sobre vermell.


Intentant agafar el sobre.
També tenen el menjar típic de cap d'any que són (com quasi tots els menjars asiàtics.... ejeje) boles d'arrós. De fet el menjar de cap d'any japonès hem van dir els del laboratori que és un pastís d'arrós.....! 

Menjar típic de cap d'any xinès.


L'altre dia al laboratori hem van demanar si havia anat a Ginza (un barri de Tokyo) i si m'havia fixat que hi havia molts xinesos, cosa que jo vaig contestar : " Hem sap molt de greu però no sempre sé distingir un xinès d'un japonès  ". Es van ficar a riure i hem van dir que era moltfàcil distingir-los: " Nomès cal que els escoltis: si estàn cridant són xinesos jajaja". De fet, vaig dir jo, és el mateix que passa amb els italians, que els pots distingir de nosaltres perquè criden molt :D

Us deixo amb un vídeo dels dracs:Per cert, l'altre dia va ser l'aniversari d'una del laboratori i, com tots els aniversaris, li vam comprar un pastís i ho vam celebrar tots junts. Estava boníssim!!! un pastís de maduixes amb nata!!!


またあとで。

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada